Лісовісовідновні процеси в деревостанах за участю модрини європейської в умовах Кременецького горбогір'я - Kerimov, E. I.; Zaika, V. K. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Досліджено лісовідновні процеси в модринових деревостанах віком від 25 до 109 років, які ростуть в умовах від бідних суборів до свіжих і вологих грудів Кременецького горбогір'я. Частка модрини у складі цих деревостанів становить 1-10 одиниць. Встановлено, що в модринових деревостанах різного віку виявлено від 2,31 до 27,89 тис. екз./га підросту деревних видів. У його складі в різних деревостанах трапляється від одного до шести деревних порід – сосни звичайної, дуба звичайного і червоного, модрини європейської, кленів гостролистого і явора, в'яза голого, бука лісового, граба звичайного, ялини європейської, а їхня кількість залежить від типу лісорослинних умов. Трапляння підросту коливається в межах 45-100 %. Вікова структура підросту є різною і залежить від видового складу і його властивостей до виживання за недостатньої освітленості під наметом деревостанів. Однорічки трапляються на всіх дослідних ділянках у кількості 2,0-51,7 %, 2-3-річки становлять 3,9-45,3 %, 4-8-річки – 18,2-62,9 % і 9-15-річки – в межах 7,2-45,8 %. Одно- і 2-3-річний підріст сформувався переважно сосною, модриною, дубом звичайним і червоним. Кількість здорових рослин підросту в деревостанах становить від 18,8 до 47,1 %, середньоослаблених – 30,8-55,3 % і дуже ослаблених – 10,0-28,0 %. У деревостанах переважає дрібний (21,9-100,0 %) і середній (0,0-77,2 %) за висотою підріст. Великий підріст трапляється на окремих ділянках із часткою 0,2-7,1 %. До дрібного підросту належить все потомство сосни, модрини, дуба звичайного і червоного та ясена. Групу середнього і великого за висотою підросту формує молоде покоління ялини, клена гостролистого і явора, в'яза голого та граба.