Оптимізація характеристик функціонування цехової служби технічного обслуговування деревообробного обладнання - Shostak, V. V.; Zahvoyska, L. D.; Pavlyuk, R. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Представлено подальший розвиток методики оптимізації характеристик цехової служби технічного обслуговування деревообробного обладнання. Теоретичною основою слугує теорія масового обслуговування. Потік відмов деревообробного обладнання розглянуто як однорідний, стаціонарний, без післядії. Такий потік називають найпростішим або пуасонівським. Цехову службу технічного обслуговування обладнання розглянуто як систему масового обслуговування, прийнявши, що інтенсивність відмов та інтенсивність обслуговування є постійними величинами. За відомими з теорії масового обслуговування залежностями визначено: середню довжину черги на обслуговування Мо; середню кількість замовлень Nз; середня кількість вільних робітників No; коефіцієнт простою робітників Ко; коефіцієнт простою замовлень Коз; коефіцієнт зайнятості робітників Кз. За мету оптимізації прийнято мінімум простоїв обладнання. За функцію мети оптимізації прийнято суму протилежних за характером зміни складових F = Мо + Nз + No ® min. Встановлено залежності характеристик функціонування цехової служби технічного обслуговування від кількості робітників бригади ремонтників. Дослідження функції мети на екстремум дає змогу визначити оптимальну чисельність робітників. Приклад розрахунку наведено для меблевого цеху на 25 одиниць обладнання.