Пилезатримувальна здатність найпоширеніших ліан роду Parthenocissus Planch. - Hotsii, N. D. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Вивчено здатність ліан роду Parthenocissus Planch. до пилезатримання в умовах урбогенного середовища на прикладі Львова. Проведено дослідження пилезатримувальної здатності найпоширеніших видів дівочого винограду: Parthenocissus quinquifolia (L) Planch., Parthenocissus quinquifolia (L) Planch. 'Engelmanii' (Koehne et Graebn) Rehd. та Parthenocissus tricuspidata 'Veichii' (Graebn) Rehd. Седиментацію пилових часток вивчено в різних еколого-фітоценотичних поясах Львова. Заміри проведено впродовж вегетаційного періоду: навесні, влітку та восени. Відібрано листочки кожного виду в різних ЕФП з подальшим змивом пилових часточок та визначено кількість акумульованого пилу на 1 см2 листкової площі. Виявлено закономірності пилезатримання рослинами дівочого винограду залежно від умов місцезростання, форми листкової пластинки та сезонну динаміку пилезатримання. Найвищу пилоосаджувальну здатність виявили P. quinquifolia та P. quinquifolia 'Engelmanii' з розсіченою формою листкової пластинки, найменшу – P. tricuspidata 'Veichii'. Експериментально доведено, що найбільшу здатність акумулювати пилові часточки всі досліджувані види мають навесні.