Варіабельність морфологічних ознак популяцій Solidago Canadensis L. та Solidago Gigantea Ait. у різних екологічних умовах - Olijnyk, M. P. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
За результатами дослідження варіабельності морфологічних ознак локальних популяцій S. canadensis та S. gigantea у різних екологічних умовах встановлено, що морфометричні ознаки (довжина рамет, кількість листків, довжина суцвіть, кількість квіток у суцвітті) рамет S. canadensis характеризуються середнім та високим рівнями внутрішньопопуляційної мінливості (V = 11,46–68,67 %), а рамет S. giganteа – незначним та високим рівнями внутрішньопопуляційної мінливості (V = 7,01–90,04 %), що корелює із несприятливими умовами антропогенно трансформованих біотопів. За результатами дослідження встановлено, що для локальних популяцій S. canadensis рудеральних біотопів трав'яних багаторічників, рудеральних біотопів перелогів на пісках, штучно створених біотопів листяних дерев та плодових та декоративних садів характерний депресивний віталітетний тип і, відповідно, низький рівень життєвості. Порівняно високим значенням індексу віталітету характеризується локальна популяція рудералізованих заростей кущів, що зумовлено сприятливими едафічними умовами. Натомість локальні популяції S. gigantea рудеральних біотопів трав'яних багаторічників, рудеральних біотопів перелогів на пісках, штучно створених біотопів листяних дерев, плодових та декоративних садів, рудералізованих заростей кущів характеризуються процвітаючим віталітетним типом і, відповідно, високим рівень життєвості.