Санітарний стан соснових насаджень на рекультивованих землях - Yukhnovskyi, V. Yu.; Protsenko, I. A.; Khryk, V. M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Проаналізовано санітарний стан соснових насаджень, створених на рекультивованих землях Юрківського буровугільного кар'єру. Насадження ростуть у складних умовах на переміщених, малопотужних ґрунтах із вуглистими пісками. За даними 61 кругової пробної площі, які охоплюють типові умови зростання соснових культур на площі 141,1 га, обчислено показники санітарного стану насаджень. Аналіз показника санітарного стану показав, що соснові насадження належать до сильно ослаблених. Ослаблені дерева сосни становлять 44,7 %, а показник санітарного стану змінюється у межах 3,01–3,41. Стан соснових насаджень V класу віку наближається до категорії насаджень, що всихають з найвищою величиною показника стану 3,41. Встановлено, що найвпливовішими чинниками істотного погіршення санітарного стану соснових культур на рекультивованих землях Юрківського буровугільного басейну є ураження кореневою губкою і всихання дерев унаслідок зменшення живлення рослин, які досягли порушеного материнського горизонту на глибині понад 40–50 см. Для запобігання розвитку кореневої губки необхідно створювати мішані культури сосни звичайної з введенням до 50 % листяних порід, які водночас будуть протипожежним бар'єром поширення низових пожеж. Для оздоровлення соснових насаджень, підвищення меліоративної ефективності та ліквідації осередків кореневої губки доцільно проводити суцільні санітарні рубки з подальшим висаджуванням листяних порід.