Локальні прояви змін клімату на прикладі природного заповідника "Розточчя" - Stryamets, G. V.; Hrebelna, V. O.; Skobalo, O. S.; Striamets, S. P. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Наведено аналіз метеопоказників, зафіксованих метеостанцією заповідника за останні десять років (2008–2017 рр.). Встановлена тривалість сезонів відзначається сильною варіабельністю, що є ознакою кліматичних змін: найкоротша за досліджуваний період зима тривала 30 днів, а найдовша – 125 днів. Тривалість весни зменшується, характерними рисами сезону є низька вологість повітря, холодні ночі, теплі дні, мала кількість опадів, що утруднює роботу аграріїв. Збільшується тривалість літа, середнє значення досягає 112 днів. Відзначено, що змінився характер опадів – дощ випадає у вигляді сильних короткочасних злив, за одну зливу може випасти місячна норма опадів; збільшилася кількість днів у році з високою температурою повітря, тривалість вегетаційного періоду зросла в середньому на 9 днів. На території природного заповідника "Розточчя" зафіксовано інші локальні прояви зміни клімату, які виражаються у такому: середньорічна температура повітря за останні десять років зросла на 1,4 °С, а за останні п'ять років на – 1,7 °С, що перевищує норму 1,5 °С, рекомендовану експертами ІРСС; почастішали аномальні явища природи: сніголами, вітровали, буревії, трапляються смерчі, урагани, які завдають збитків населенню – руйнують будівлі, знищують урожаї сільськогосподарських культур.