Поширення Potentilla Erecta (L.) Raeusch. в умовах Закарпатського передгір'я - Osadchuk, L. S.; Trykur, V. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Наведено результати дослідження поширення Potentilla erecta на території лісогосподарських підприємств у районі Закарпатського передгір'я. Встановлено, що найбільш масово росте калган у таких типах лісорослинних умов: В3-С2-С3-D2-D3. Для виявлення перспективних місць для заготівлі лікарської сировини калгану закладено 16 пробних площ у різних лісорослинних умовах і типах лісу. Встановлено, що вид росте на узліссях, галявинах, відкритих місцях, рідше під незімкненим деревним наметом, які сформовані з участю таких порід, як: бук лісовий, ялина європейська, ялиця біла, дуб скельний, дуб звичайний, ясен звичайний, граб звичайний. Охарактеризовано трав'яне видове різноманіття цих рослинних угруповань, його утворюють 60 видів рослин, на одній пробній площі трапляється від 13 до 23 видів рослин, переважно мезо- та мегатрофи. Виявлено, що найбільшим показником рясності виду відзначалися букові, ялинові, буково-ялиново-ялицеві та буково-ялицево-ялинові лісові угруповання. Найбільшою абсолютною чисельністю особин серед досліджених характеризуються популяції в букових, ялинових, буково-ялиново-ялицевих та грабово-дубових лісових угрупованнях.