Особливості сучасної структури насаджень парку села Піківець - Kodzhebash, A. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Досліджено парк села Піківець Уманського району Черкаської області, якого заклали жителі села та учні школи наприкінці 50-их – початку 60-их років ХХ ст. Площа парку становить 0,89 га. У парку встановлено пам'ятники учасникам війни 1941-1945 років і жертвам Чорнобильської катастрофи та меморіальний комплекс воїнам-односельцям, які загинули під час Великої Вітчизняної війни, з братською могилою, стелою і "вічним вогнем". Парк має недостатньо розвинуту доріжно-стежкову мережу, яка займає 3,5 % від загальної площі. Встановлено, що переважаючі види дерев представлені дубом звичайним (Quercus robur L.), липою серцелистою (Tilia cordata Mill.) та гіркокаштаном звичайним (Aesculus hippocastanum L.). Встановлено середні показники висот, діаметри стовбурів та крон дерев у деревостанах. У насадженні найбільший середній діаметр стовбура на висоті 1,3 м у представників Quercus robur L. – 43 см та Populus piramidalis Rozier – 47,3 см. З найбільшим середнім значенням висоти в парку дерева Q. robur L. – 17,4 м, та Populus piramidalis Rozier – 15,3 м. З'ясовано, що в парку є два типи ландшафтів – парковий (90 %) та регулярний (10 %). Проведено розподіл території за виділами, де у 2-му виділі узлісся сформоване з порід, де переважаючими є карагана деревовидна (Caragana arborescens Lam.) та бузок звичайний (Syringa vulgaris L.). Панівним видом у деревостані є дуб звичайний (Quercus robur L.). У 3-му виділі узлісся сформоване з карагани деревовидної (C. arborescens Lam.) з незначною домішкою інших порід. У деревостані немає одного переважаючого виду. Охарактеризовано трав'яний покрив та квіткове оформлення парку.