Історія та розвиток синергетики Хакена - Yakimtsov, V. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Ґрунтовно розглянуто історію виникнення, становлення та розвитку синергетики німецького вченого Германа Хакена. Наведено вклад наукових шкіл у становлення синергетики, а також її засновника – Г. Хакена. Подано перспективи розвитку синергетики Хакена, нелінійної динаміки як методології вирішення проблем, що постають перед економікою зокрема та людством загалом. Висвітлено перспективи застосування синергетики у наукових дослідженнях. Розглянуто сучасні напрямки досліджень у рамках синергетики та нелінійної динаміки. Синергетика є одним з ефективних підходів до загальних проблем опису складності, характерної для явищ самоорганізації. За отриманими результатами сформовано потужний базис для подальших досліджень у галузі економічної науки в напрямі синергетики. Синергетика досліджує якості цілого не як прямий підсумок його окремих складових частин, а як результат, що має свої, інакші якості. Такий підхід є надсучасним у дослідженнях процесів-явищ і потребує цілісного, системного аналізу багатьох об'єктів із використанням актуальних технологій та методів досліджень. Треба зауважити, що успіх у такому системному підході дослідження надскладних систем, явищ та процесів (наприклад екологічних систем) може бути лише за умов знання внутрішніх характеристик системи та всебічного вивчення законів природи та постійних змін в її розвитку. Отже, на нашу думку, синергетика – це новітній підхід, на кшталт, програми теоретичного дослідження процесів самоорганізації явищ, процесів тощо, зокрема і проблем розвитку суспільства як в історичному, так і в технолого-економічному напрямку.