Інноваційні засади дослідження та аналізування стратегічних напрямів та перспектив розвитку вітчизняних закладів вищої освіти - Bublyk, M. I.; Zhuk, L. V.; Duliaba, N. I.; Petryshyn, N. Ya.; Drymalovska, K. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Досліджено підходи до формування стратегії розвитку закладів вищої освіти. Визначено, що найпріоритетнішим є цільовий підхід. Сформульовано й описано послідовність формування стратегії розвитку закладів вищої освіти за цільовим підходом: визначення мети стратегії; формування стратегічних імператив розвитку; дослідження внутрішнього і зовнішнього середовища функціонування закладу вищої освіти; виявлення можливостей та перешкод для розвитку; вибір моделі розвитку; деталізація (за потреби) стратегії в окремих функціональних стратегіях; формування стратегічних карт реалізації стратегії. Описано кожен етап формування стратегії. Визначено основні стратегічні моделі розвитку ЗВО залежно від їх ринкової позиції та стратегічних сценаріїв розвитку, визначених на основі оцінювання факторів внутрішнього і зовнішнього середовища. Запропоновано стратегічні імперативи розвитку ЗВО деталізувати за напрямами стратегічного розвитку, оскільки вони є основними пріоритетами, орієнтирами на довготривалу перспективу, які повинні бути і детально описані, і обґрунтовані у вигляді конкретних стратегічних показників, рівня яких потрібно досягнути в процесі реалізації стратегії. Визначено місце та роль формування стратегічних карт, які фактично візуалізують стратегічну роботу за певним імперативом та запропоновано стратегічну карту за напрямом розвитку "Міжнародне позиціонування".