Радіальний приріст сосни звичайної у насадженнях Житомирського Полісся, в яких рубки догляду за лісом не проводять з часу аварії на ЧАЕС - Melnyk, V. V.; Zborovska, O. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Досліджено радіальний приріст сосни звичайної у лісових культурах на територіях, де здійснюють належні лісогосподарські заходи (ДП "Малинське ЛГ"), та де була заборонено лісогосподарську діяльність внаслідок значних рівнів радіоактивного забруднення території (ДП "Народицьке СЛГ"). Розраховано основні статистичні параметри деревно-кільцевих хронологій для визначення стану насаджень. Встановлено, що для середніх величин радіального приросту насаджень на пробних площах існує достовірна різниця значень (Fфакт.=15,69>F(1;174;0,95)=3,90). Так, максимальна ширина річного кільця у свіжих борах ДП "Малинське ЛГ" досягає в середньому 4,21 мм, а середня ширина кілець становить близько 1,50 мм; тоді як у ДП "Народицьке СЛГ" ці показники становлять 2,52 та 1,16 мм відповідно. Максимальну достовірну різницю в характері розвитку насаджень фіксують з 1930 по 1982 рр. (Fфакт.=20,02>F(1;106;0,95)=3,93). З 1983 р. абсолютні прирости насаджень на обох досліджуваних підприємствах мають практично однакові значення та достовірно не відрізняються між собою (Fфакт.=1,00>F(1;68;0,95)=3,99). З'ясовано, що впродовж всього періоду розвитку соснових насаджень як у ДП "Малинське ЛГ", так і у ДП "Народицьке СЛГ" помітні значні фізіологічні стреси. Варто зазначити, що соснові насадження, де своєчасно та належно проводили лісогосподарські заходи, виявились структурно стійкішими.