Синантропна рослинність у кам'янистих садах Києва - Kovalevskii, S. B.; Tatarchuk, R. Ya. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Визначено основну проблему догляду за кам'янистими садами – боротьба із бур'янами. Виявлено синатропну рослинність (бур'яни) кам'янистих садів Києва. Наведено перелік бур'янів, які найчастіше трапляються на дослідних ділянках. Дослідження проведено у насадженнях різного функціонального призначення (насадження загального користування, насадження обмеженого користування, насадження спеціального призначення). Проаналізовано 19 видів бур'янів, які належать до 12 родин, враховано способи їх поширення і причини стійкості в кам'янистих садах. Встановлено, що поширення бур'янів дуже виснажують ґрунт, ускладнюють догляд за кам'янистим садом, знижують загальну декоративність кам'янистих композицій, сприяють розвитку шкідників та хвороб. Запропоновано методи боротьби з бур'янами та низку інших агротехнічних заходів, які покращать декоративний вигляд кам'янистих садів. Виділено біологічні групи малорічних та багаторічних бур'янів. Виявлено, що за тривалістю життя в насадженнях переважають однорічні бур'яни, які належить до класу Дводольні. Проаналізовано спектр дії гербіцидів та визначено найефективніші препарати для боротьби з бур'янами. Залежно від виду препарату та інтенсивності росту бур'янів у кам'янистих садах запропоновано кратність оброблення гербіцидами. Дослідження за ростом бур'янів здійснено від ранньої весни до пізньої осені. Роботу виконано шляхом маршрутних обстежень.