Особливості формулювання вимог до програмного забезпечення - Hrytsiuk, Yu. I.; Nemova, E. A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Запропоновано мовні особливості процедури формулювання вимог до програмного забезпечення (ПЗ), які є загальними для будь-якого процесу його розроблення, що дає змогу аналітику на підставі їхніх можливостей з'ясувати особливості розроблення структури відповідного документа та здійснити відбір ключових вимог з множини допустимих. Проаналізовано основні можливості вимог до ПЗ та їхні атрибути, жорстко прив'язані до цих вимог, що допомогло зрозуміти суть пропонованих принципів формулювання вимог до ПЗ. З'ясовано особливості розроблення структури документа з вимогами до ПЗ та деякі моменти відбору ключових вимог, що дає змогу його виконавцям доступно викладати в ньому потрібний матеріал з завершеністю думки, здійснювати логічну послідовність подання інформації, забезпечувати її цілісність й доступність, ясність для подальшого використання та сприйняття. Встановлено взаємопов'язаність та важливість вимог до ПЗ шляхом їх класифікації, фільтрування й сортування для того, щоб згодом отримати відносно невеликі набори вимог, кожен з яких стосується тільки однієї теми для подальшого їх аналізу. Виявлено мовні особливості процедури формулювання вимог до ПЗ та уточнено деякі моменти підготовки  відповідних шаблонів і їхньої деталізації, які сукупно ведуть до розроблення якісного ПЗ шляхом тісної співпраці бізнес-аналітика з його замовником, внаслідок якої вони встановлюють і записують відповідні домовленості. Проаналізовано критерії, які потрібно використовувати для визначення якості формулювання вимог до ПЗ, що дає змогу аналітику дотримуватися деяких простих правил при їх написанні.