Стратегічний аналіз техногенних ризиків, інформаційні й системні компоненти проблеми створення структур екомоніторингу - Lysa, N. K.; Sikora, L. S.; Dyrnyak, B. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Обґрунтовано інформаційну і системну компоненти проблемних задач створення систем моніторингу енергоактивних об'єктів у структурі техногенних систем. Енергоактивні об'єкти під час техногенного процесу перетворюють активні ресурси (вугілля, газ, мазут, бензин, керосин, природні компоненти біологічного походження – дерева, рослинні продукти) у процесі горіння в термодинамічну енергію, кінетичну, яка через електромагнітну взаємодію переходить в електричну. Під час енергоактивних процесів у таких енергоблоках з потоків ресурсів формуються енергетичні потоки та потоки шкідливих викидів, які забруднюють ґрунти, води, атмосферу екологічного середовища регіону. Описано ситуацію у сучасному світі, яка склалася із забрудненням екосередовища техногенними системами з енергоактивною ресурсною структурою та високим рівнем шкідливих викидів продуктів згорання. Проаналізовано директиву Європарламенту 2012/18 ЕС про шкідливі компоненти в атмосферу та проект EuropeAid № 2010/232-231 "Управління якістю повітря у країнах східного регіону". Показано, що положення і статті директиви потрібно враховувати під час проектування систем екомоніторингу локального, регіонального та державного рівнів. Обґрунтовано метод і задачі дослідження, що необхідні для створення системи екологічного моніторингу локального, регіонального та державного рівнів згідно з державними актами і постановами Уряду. Обґрунтовано метод побудови інформаційної технології для підтримки прийняття протиаварійних рішень у системі екомоніторингу, дерева цілей, дерева проблем, ієрархічної схеми структуризації системи. Показано, що проблема екологічного забруднення техногенними системами великих регіонів характерна для всіх промислових країн. Перевищення навантажень енергоблоків призводить до їхнього виходу на граничні режими, що створює передумови для виникнення великих аварій техногенного типу, що пов'язано з викидами шкідливих речовин для людей та екосистеми продуктів хімічних реакцій процесів горіння. Комплексна інтеграція методів системного аналізу, інформаційних технологій та інформаційно-вимірювальних систем забезпечує вирішення проблеми контролю граничних режимів енергоактивних об'єктів, а в разі техногенних аварій – контроль викидів небезпечних речовин та засобів ліквідації.