Використання комбінованого гравітаційного спуску деревини на схилах Карпат - Kyi, V. V.; Tsymbalyuk, Yu. І.; Kyi, A. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Розглянуто проблеми трелювання деревини під час лісорозробок у гірській місцевості, зокрема на схилах Карпат. Проаналізовано недоліки трелювання традиційними механізмами – трелювальними тракторами та канатними установками. Обґрунтовано можливість використання для гравітаційного спуску деревини на схилах Карпат пластикових лоткових систем. Зазначено недоліки застосування такої технології, зокрема проблеми, що виникають під час спуску довгомірних колод. Для вирішення проблеми спуску довгомірних сортиментів запропоновано застосувати комбінований гравітаційний спуск. Його суть полягає в тому, що короткомірні сортименти можна спускати по пластиковій лотковій ситемі, а довгомірні – за допомогою одновісного візка, що опирається на опорне самокерівне колесо. Воно рухається по лотку і в цьому випадку наявна лоткова система слугуватиме напрямним елементом, який скеровує рух візка у відповідному напрямку. Опорне самокерівне колесо повинно бути таким, щоб максимально заповнити переріз лотка і цим самим звести до мінімуму його поперечні рухи, унеможливлюючи вискакування колеса із напрямного лотка. Для завантаження візка передбачається встановити на нього завантажувальну систему, яку розробили науковці кафедри ЛПВ ЛД НЛТУ України, що захищена патентом. Після завантаження візка та закріплення на ньому вантажу, візок спускають вниз по схилу, регулюючи його рух утримувальним канатом. Внизу схилу, на наватажувальному майданчику, візок розвантажують і витягують знову на схил до пакету довгомірних сортиментів. Потім цикл повторюють.