Особливості розвитку роздрібної торгівлі Львівщини - Ilchishin, S. M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Розглянуто актуальне питання аналізу розвитку роздрібної торгівлі Львівської області. Зазначено, що роздрібна торгівля впливає на життєві інтереси населення щодо забезпечення продуктами харчування і непродовольчими товарами. Показано, що оборот роздрібної торгівлі у всіх районах та містах Львівщини щорічно змінювався із збереженням загальної тенденції до зростання, однак відбувалося це здебільшого за рахунок інфляційних процесів. Оборот роздрібної торгівлі на одну особу в містах перевищує оборот в окремих районах. Найвищий показник у 2016 р. спостережено в містах Стрий і Львів, найнижчий – у Дрогобицькому і Самбірському районах. Виявлено, що роздрібна торгова мережа скорочувалася переважно за рахунок об'єктів у сільській місцевості, де до 2014 р. скоротилась на 30 %, тоді як у містах – тільки на 2 %. На 10 тис. населення стабільно припадає 15 підприємств роздрібної торгівлі. У міських поселеннях цей показник зріс від 20 до 21 одиниці, у сільській місцевості – скоротився від 8 до 6 одиниць. Забезпеченість торговельною площею магазинів у 2016 р. становила 1842 м2 на 10 тис. населення, зокрема, в містах – 2804 м2, у сільській місцевості – 340 м2. Сучасні формати торгівлі становлять тільки 2 % від загальної чисельності об'єктів роздрібної торгівлі, з них майже половина розташована у Львові, 8 – у Червонограді, 6 – у Дрогобичі, 5 – у Стрию. У сільських районах і райцентрах функціонують тільки 9 супермаркетів.