ФІЛОСОФІЯ ПЕРВИННОГО У СВІТОСПРИЙНЯТТІ ФІЗИКИ ІНФОРМАЦІЙНОГО ПРОСТОРУ - Kravets, M. S. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Запропоновано нетрадиційний підхід до розкриття співвідношення між матерією і свідомістю. Показано, що актуальність проблеми визначається сьогодні новими відкриттями природничих наук, які неможливо пояснити з позицій наявного категоріального апарату та особливостей розвитку сучасної людської цивілізації. Індивідуальне і колективне усвідомлення фізичної картини світу і місця індивідів у ній стало істотно відставати від досягнутого рівня природничих досліджень. Якщо раніше людство цікавили закони природи, то сьогодні постало питання – чому саме такими, а не іншими вони є? Чи містять вони розумне начало? Які сили утримують у рівновазі даний нам у відчуттях світ? Аналіз фізики простору в сучасних умовах – це, насамперед, аналіз первинності чи вторинності буття, матерії та інформації. За припущенням автора, ми рухаємося в часі за шкалою інформаційного освоєння світу у протилежному напрямку відносно інформації, що вичерпується на його периферії, а не в шкалі відстаней. За такого погляду на фізику процесу можна уявити, що не галактики віддаляються одна від одної, а інформація, що міститься у випромінюванні з інших галактик, набуває ефекту червоного зміщення. Чим далі галактика, тим більше вичерпана інформація, тим її менше і тим повільніше має плинути час. Червоне зміщення (космологічне, ефект Доплера) у спектрі галактик може бути наслідком інформаційного голоду на горизонті подій розвитку Всесвіту. Отже, "розбігання" галактик має відбуватися у всіх напрямках, що забезпечує рівновагу між простором, часом, масою і інформацією. При цьому рух не виступає формою існування матерії. Формою існування матерії виступає інформація про неї. У такому випадку випромінювання є енергетична форма інформації про об'єкт випромінювання. Тому межею простору не може бути наявність фізичних об'єктів. Межею простору є наявність інформації про простір, її зростання або вигорання, що рівноцінне розбіганню галактик або їх колапсу. Закінчиться інформація, закінчиться мета існування нашого матеріально-просторового виміру. На наш погляд, парадокс наших знань може полягати у тому, що галактики віддаляються одна від одної в інформаційній шкалі, а не у фізичній, і ми сприймаємо реальний світ у формі інформації про нього. З точки зору первинності, то наше мислення і буття є вторинними відносно інформації, яка у своїй сукупності охоплює і розповсюджується у своєму впливі на весь простір. Якщо цього не було б, то простір втратив би стабільність, перетворившись у хаос. Отже, потрібно зробити висновок про те, що інформація є високоорганізованою системою, здатна до "самоусвідомлення і мислення".