ПРОГРАМНЕ ТА АЛГОРИТМІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ РОБОТИ З КЛІТИННИМИ АВТОМАТАМИ - Sinkevych, O. V.; Sokolovskyy, I. Ya. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Розглянуто систему початкових теоретичних положень, яка є основою дослідницького пошуку варіантів використання клітинних автоматів для дослідження тепломеханічних процесів у тривимірних об'єктах SolidWorks, шляхом їхнього представлення у 2D околах фон Неймана 1-го порядку. Виконання цієї роботи також передбачає створення початкових правил зміни досліджуваної системи, які потрібні для безпосереднього використання клітинних автоматів. За результатами перевірки цих правил з'ясовано, що їхньої кількості може бути недостатньо для вирішення специфічних завдань в області 3D дослідження. Через це було залишено механізми створення нових правил зміни системи, або ж зміни вже наявних. Окрім цього, під час виконання цієї роботи, усі процеси наукового пошуку, а також запропоновані початкові положення неодноразово перевіряли, розвивали, та за потреби коригували. Також описано встановлені залежності між гранями створених 3D кубів. Ці залежності представлено у вигляді відповідної схеми співвідношення, яка надалі використовується під час розроблення та налаштування відповідних класів системи, які до того ж тісно взаємопов'язані між собою, як логічно, так і функціонально. На основі розроблених класів системи створено відповідне програмне забезпечення, яке є фундаментом використання клітинних автоматів у дослідженні задач в області 3D моделювання.