ВПЛИВ ОРГАНІЧНОГО ДОБРИВА "ДОСТАТОК" НА ПРИЖИВЛЮВАНІСТЬ І РІСТ СОСНОВИХ КУЛЬТУР - Yuhnovskyi, V. Yu.; Urliuk, Yu. S.; Holovetskyi, M. P.; Sereda, I. L. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Проаналізовано приживлюваність і ріст соснових культур, створених на зрубах, з використанням органічного добрива "Достаток". Дослідження проведено в 11 лісництвах ДП "Вище-Дубечанське лісове господарство" в борових і суборових типах лісорослинних умов. Культури створено за схемами: 4рСз1рДчр, з розміщенням сіянців 1,5×0,5 м та 1,5×1,0 м висаджуванням їх у борозни, утвореними плугом ПКЛ-70. Загальна площа створених лісових культур із застосуванням добрива становила 22,2 га. За результатами агрохімічного аналізу встановлено, що у добриві сконцентровано 40,6 % органічної речовини, тоді як в органічному шарі ґрунту свіжого бору і субору вміст гумусу становить 22,2 і 30,7 % відповідно. Водночас добриво характеризується нейтральним середовищем, а органічний ґрунт свіжого бору і субору має дуже сильнокислий показник рН сольової витяжки, який змінюється в межах 3,5–3,6. Подвійне переважання вмісту органічної речовини у добриві "Достаток" сприяє приживлюваності і росту соснових культур. Встановлено, що внесення добрива "Достаток" у вигляді таблеток на кореневу систему сіянців сосни підвищує приживлюваність лісових культур, яка на піщаних і супіщаних ґрунтах відповідно сягає 88 і 92 %. Річний приріст сіянців сосни звичайної на 4–7 см перевищував контрольні показники. Використання біопрепарату також зменшує кількість ручних доглядів і пришвидшує змикання в рядах, що дає змогу перевести лісові культури в покриту лісовою рослинністю площу на рік раніше.