ВПЛИВ МЕТОДУ СТВОРЕННЯ НАСАДЖЕНЬ ДУБА ЗВИЧАЙНОГО (QUERCUS ROBUR L.) НА ЇХНЮ ПРОДУКТИВНІСТЬ В УМОВАХ СВІЖОЇ ГРАБОВОЇ ДІБРОВИ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Ostapchuk, O. S.; Kuzovych, V. S.; Sovakov, O. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Досліджено продуктивність штучних дубових насаджень свіжих грабових дібров залежно від методу їхнього створення. За даними пробних площ у віці 10–68 років визначено основні лісівничо-таксаційні показники культур дуба звичайного (Quercus robur L.). Виявлено їхню залежність від методу створення і відмінність у продуктивності культур, які створені садінням сіянців і висівом жолудів на свіжих зрубах. Встановлено, що, починаючи з 10-річного віку, середні висоти культур дуба істотно залежать від методу створення культур. Висоти культур дуба, створеного висівом жолудів, у віці молодняка на 6–9 % більші, ніж за умови створення культур садінням сіянців. З часом ця різниця за висотами збільшується і в VІІ класі становить 11–19 %. Оцінено вплив методу створення на середні діаметри дерев дуба. Доведено, що до 40 років середній діаметр дерев дуба більший за умови створення насадження садінням, але з часом діаметри вирівнюються. Виявлено певну послідовність у збереженні чисельності дуба. За умови висівання кількість збережених дерев на 1 га в 10-річному віці на 37,5 % більша, але з часом різниця зменшується і в 68 років становить 17,3 %. Встановлено вплив методу створення на запас дерев дуба. За умови створення культур висівом, залежно від віку насадження, запас дерев дуба на 1 га збільшується в середньому до 40 %. Встановлено вплив методу створення культур на загальну продуктивність змішаних дубових деревостанів. З'ясовано, що за умови створення культур методом висіву жолудів, запаси насаджень на 1 га більші в середньому на 17 %. Культури дуба, створені висівом, мають краще очищення стовбурів від гілля і сучків, а стовбури є більш повнодеревними.