ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ВИРУБУВАННЯ ДЕРЕВ, ЗАСЕЛЕНИХ СТОВБУРОВИМИ ШКІДНИКАМИ, У СОСНОВИХ ЛІСАХ ПОЛІССЯ - Andreieva, O. Yu.; Martynchuk, I. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Оцінено втрати внаслідок погіршення якості деревини сосни звичайної в осередках стовбурових шкідників у Поліссі. Встановлено, що короїди починають заселяти дерева у квітні, а у травні заселеність дерев у верхній частині стовбурів сягає 12 %, у середній частині стовбурів – 9 %. У червні заселеність дерев наростає через чорного соснового вусача та друге покоління верхівкового й шестизубчастого короїдів. У червні та серпні у верхній частині заселено 32 і 87 % дерев, у середній – 44 і 74 %, у нижній – 35 і 65 % відповідно. Деревину дерев, заселених у квітні, оцінюють у червні третім сортом, а у вересні – як технологічну сировину. Встановлено, що деревина дерев, які всохли у 2016 р., а у вересні 2017 р. залишалися сухостоєм, придатна як технологічна сировина, а деревина зрубаних і залишених на землі дерев – як дрова. Визначено, що вартість деревини в осередках стовбурових шкідників зменшується в 1,71 раза або на 70,8 % у випадку, якщо дерева, заселені у поточному році, залишити у лісі до кінця вересня. У разі вирубання та залишення заселених дерев на землі у лісі до кінця вересня наступного року вартість деревини зменшується у 2,42 раза або на 142,1 %. Рішення стосовно вилучення дерев старого сухостою, які не заселяються фізіологічними стовбуровими шкідниками, для отримання деревини потрібно приймати з урахуванням екологічних і економічних аспектів.