СИСТЕМА СПОВІЩЕННЯ В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ "АСЕН" - Nazirov, E. K.; Nazirova, T. A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Сповіщення населення про надзвичайні ситуації – це доведення до населення сигналів сповіщення та екстреної інформації про небезпеки, що виникають у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру, а також у разі ведення військових дій або внаслідок цих дій, про правила поведінки населення і необхідності здійснення заходів щодо захисту. Описано принципи побудови та роботу системи розпізнавання надзвичайних ситуацій "АсЕН", побудованої на базі аудіоаналітики з використанням у ролі основного термінального обладнання смартфонів користувачів. Система дає змогу реєструвати сигнали про потенційну загрозу, ідентифікувати характер загрози, динаміку і напрямок її поширення, сповіщати користувача системи з наданням рекомендацій і правил поведінки в разі настання конкретної надзвичайної ситуації. Система складається з кількох підсистем і побудована за модульним принципом. Викладено мету і завдання, що виконують окремі підсистеми, описано логіку їх роботи. Усе це дасть змогу заздалегідь попереджати населення, органи влади, підприємства, організації, установи і навчальні заклади про виникнення надзвичайних ситуацій, а отже, адекватно реагувати на складні умови. У кінцевому підсумку – максимально скоротити втрати в людях і матеріальних цінностях.