СТРУКТУРУВАННЯ ПРОСТОРУ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ДЕРЖАВНИХ ОРГАНІВ - Viter, M. B.; Zasadna, Kh. O.; Havrylenko, O. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Описано простір інформаційної взаємодії державних органів як складову інформаційного простору держави. Визначено вектор інформаційної взаємодії як базовий елемент структури простору інформаційної взаємодії державних органів, він описує особливості передавання інформації від одного суб'єкта до іншого. Встановлено, що складовими вектора є такі параметри інформаційної взаємодії: суб'єкти інформаційної взаємодії, елементи нормативно-правового, функціонального і телекомунікаційного видів взаємодії. Охарактеризовано параметри вектора інформаційної взаємодії, вони описують: сценарій інформаційної взаємодії (мету, порядок і регламент надання інформації, положення щодо захисту даних тощо); складові взаємодії, пов'язані з інформаційними ресурсами (обсяг даних, тип, формат тощо); засоби передавання інформації (паперовий вигляд, електронна пошта, веб-доступ тощо). Визначено напрям вектора інформаційної взаємодії як такий, що збігається з напрямом передавання інформації від одного суб'єкта до іншого. Як конкретні приклади застосування вектора інформаційної взаємодії розглянуто аналіз процесів обміну інформацією Міністерства фінансів України з Державною казначейською службою України, а також з головними розпорядниками бюджетних коштів під час організації бюджетного процесу. Показано, що запропоновані оптимізаційні технології забезпечують набагато вищу ефективність інформаційної взаємодії, а також належний рівень захисту даних.