ФОРМУВАННЯ ВОДНОГО РЕЖИМУ ТА СОЛЬОВОГО БАЛАНСУ РИСОВОЇ КАРТИ-ЧЕКА ПІД ВПЛИВОМ ЗРОШУВАЧА-СКИДУ - Kropivko, S. M.; Turcheniuk, V. O. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Досліджено ефективність функціонування карт-чеків широкого фронту затоплення та скиду води (КЧД) порівняно з картами Краснодарського типу (ККТ). На основі багаторічних польових досліджень встановлено роль зрошувача-скиду в формуванні водного та сольового режиму на поливних рисових картах. Дослідження проведено на двох експериментальних ділянках, кожна з яких складалась з двох карт-чеків і карти Краснодарського типу. На обох ділянках протягом усіх років досліджень підтримувався вкорочений режим затоплення рису за умови застосування протизлакових гербіцидів. Встановлено, що на картах-чеках широкого фронту затоплення та скиду з різними параметрами створюється більш сприятливий водно-сольовий режим впродовж зрошувального періоду порівняно з картами Краснодарського типу. На КЧД в найоптимальніші терміни відбувається початкове затоплення, чого не можна сказати про контрольні ККТ. Завдяки дренуючій дії зрошувача-скиду інтенсивніше відбувається просихання карти після скиду води. Наявність на КЧД зрошувально-скидного каналу дає змогу оперативно, рівномірно по всій довжині карти подавати та відводити воду, а також виконувати роль неглибокої дрени, завдяки чому на КЧД інтенсивніше просихають і розсолюються ґрунти. Встановлено, що на КЧД врожайність рису в середньому на 4–5 ц/га вища, ніж на ККТ відповідних параметрів.