ВИЗНАЧЕННЯ ПОРОЗНОСТІ ШАРУ СОЛОМ'ЯНОЇ СТРУЖКИ - Kozak, R. O. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Математично описано порозність насипного шару, порозність початку псевдорозрідження шару та порозність киплячого шару солом'яної стружки на операції її сушіння. Визначено значення цих величин для різних значень власної щільності солом'яної стружки, її насипної щільності, еквівалентного діаметра та фракційного складу (номера фракції). Проаналізовано залежності порозності насипного шару солом'яної стружки від її власної щільності, еквівалентного діаметра та фракційного складу. Встановлено, що порозність насипного шару солом'яної стружки зростає зі збільшенням її еквівалентного діаметра, фракційного складу та власної щільності. Також встановлено залежність порозності початку псевдорозрідження шару солом'яної стружки від їх власної щільності та різного фракційного складу за сталих значень густини та кінематичної в'язкості газу (агента сушіння). За таких умов порозність початку псевдорозрідження шару солом'яної стружки збільшується зі зменшенням її фракційного складу і знаходиться в межах 0,378–0,399. Власна щільність солом'яної стружки на порозність початку псевдорозрідження її шару істотного впливу не чинить. Враховуючи, що значення порозності насипного шару солом'яної стружки є більшою за значення порозності початку псевдорозрідження шару солом'яної стружки, то під час вибору показника порозності киплячого шару потрібно враховувати значення порозності насипного шару.