ТЕХНОЛОГІЯ АНАЛІЗУ ТУРИСТИЧНИХ РЕКРЕАЦІЙ НА ОСНОВІ ПРОСТОРОВИХ ДАНИХ - Lipyanina, H. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
На сьогодні існує величезний обсяг неструктурованої розгалуженої інформації щодо об'єктів туризму та туристичних послуг в Україні. Тому розглянуто процес потоку туристів у регіонах України впродовж 2012–2016 рр. Сучасні засоби аналізу територіального розміщення об'єктів ґрунтуються на використовуванні геоінформаційних технологій. Розроблено програмний модуль для проведення різноманітних видів кластерного аналізу географічних об'єктів та автоматизованої побудови тематичних карт у програмному середовищі GeoDa. За допомогою створення ваг виокремлено види просторової суміжності. Досліджено питання математичного аналізу географічної інформації за допомогою методу Індекс Морана. Визначено кластери процесу потоку туристів у регіонах України на основі діаграми розсіювання Морана. Встановлено, що існує деякий розкид значень туристичних потоків за регіонами, що впливає на точність аналізу. Доведено, що розвиток туризму в більшості регіонів України однаковий. Отримані результати можна використати для оцінювання збалансованості розвитку туризму за регіонами і формування механізмів згладжування впливу зовнішніх шоків на економічну динаміку. Подальшими напрямами досліджень є перевірка гіпотез про характер просторових взаємодій.