СИСТЕМОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ІНТЕГРОВАНОГО МОНІТОРИНГУ ТЕХНОГЕННИХ СИСТЕМ - Lysa, N. K. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Обґрунтовано концепцію створення систем моніторингу на підставі системних і інформаційних технологій синтезу структури, аналізу динаміки та інформаційних моделей у процедурах оброблення даних, як основи створення систем екологічного моніторингу. Описано ситуацію в сучасному світі щодо стану екології та охорони довкілля, яка потребує прийняття невідкладних заходів, розроблення нових методів контролю, управління, необхідних для забезпечення зменшення рівня ризиків і підвищення якості середовища. Розроблено комплекс систем контролю за станом екологічного середовища та оцінювання впливу техногенних структур на підставі використання інформаційних технологій відбору й опрацювання даних і інтелектуальних систем інтерпретації і представлення ситуації. Розроблено систему моніторингу: внутрішнього – для екоконтролю технологічного процесу та зовнішнього – для оцінювання стану екосередовища, яка забезпечить протиаварійну безпеку техногенних енергоактивних систем та можливого забруднення екологічного середовища, на підставі комплексного підходу з використанням системного аналізу та інформаційних технологій. Проаналізовано структуру системи моніторингу, розглянуто системні методи та інформаційні технології для створення засобів контролю моніторингу. Обґрунтовано концепції екосистем з використанням лазерної діагностики, а також метод кількісного аналізу екосередовища. Такий підхід забезпечить можливість мінімізувати ризики за рахунок достатності інформації і підвищення ефективності контролю. Інтеграція засобів системного аналізу та інформаційних технологій забезпечує вирішення проблем моніторингу та охорони довкілля на новому якісному рівні.