ВПЛИВ РЕЖИМІВ СУШІННЯ ДЕРЕВИНИ НА ПОТЕНЦІАЛ ВОЛОГОПРОВІДНОСТІ - Ozarkiv, I. M.; Petryshak, I. V.; Sokolovskyy, I. A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Розглянуто роль коефіцієнта (потенціалу) вологоперенесення деревини залежно від категорії режимів сушіння пиломатеріалів. Встановлено, що коефіцієнт вологопровідності деревини досліджено у роботах О. В. Ликова, Т. С. Шубіна, П. Д. Лебедєва, П. С. Серговського, В. А. Книша та ін. На сьогодні існує декілька методів експериментального дослідження коефіцієнта вологопровідності. Більшість запропонованих методів базуються на експериментальному виявленні пошарового вологовмісту в різні моменти часу сушіння. Проте для процесу сушіння найбільше підходить метод дослідного (експериментального) висушування вологої деревини, тому що саме умови того чи іншого досліду відтворюють виробничі умови процесу сушіння. З огляду на це розглянуто методи визначення коефіцієнта вологопровідності безпосередньо на основі отриманих результатів експериментальних досліджень. Аналізуючи теоретичні дослідження різних вчених з питань тепломасоперенесення щодо методів визначення коефіцієнта (потенціалу) вологопровідності, наведено залежність зміни величини В = f(R) для різних температурно-вологісних параметрів режимів сушіння. На основі наших експериментальних досліджень побудовано номограму визначення середнього (інтегрального) коефіцієнта потенціалопровідності для тангентального напряму переміщення вологи в процесі конвективного сушіння деревних матеріалів з урахуванням режимів сушіння.