ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ПАРКІВ ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНОГО ФОНДУ БУКОВИНИ ДЛЯ ЗБАГАЧЕННЯ ЇЇ БІОРІЗНОМАНІТТЯ - Reshetyuk, O. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Висвітлено результати вивчення колекційних парків природно-заповідного фонду Буковини, зроблено їх типологічну класифікацію та комплексний аналіз категорій відповідно до місцевих містобудівельних і стильових особливостей. Описано історичні етапи створення колекційних парків і особливості їх формування на цих етапах. Обґрунтовано історичні передумови створення парків краю, встановлено основні періоди паркобудування, виявлено тенденції їх розвитку. Виконано географічний аналіз розташування парків, встановлено залежність величини площі від функціонального призначення парків. Відзначено залежність архітектурно-планувального їх рішення від часу створення, ландшафтних умов місцевості та складу насаджень. Доведено, що за складом насаджень парки Буковини сформовані на основі місцевої флори із широким застосуванням інтродуцентів. Встановлено перспективність використання паркових ресурсів у збагаченні видового та формового різноманіття краю. Запропоновано враховувати багатофакторний комплекс біоморфологічних спостережень і відповідних агротехнічних заходів за цінними видами та формами для оптимізації умов їхнього зростання в паркових колекціях. Оцінено сучасний стан парків і його відповідність чинним нормативним вимогам. Намічено перспективні напрями розвитку мережі природно-заповідного фонду області завдяки збільшенню кількості колекційних парків. Рекомендовано попереднє планування реконструкцій насаджень з визначенням перспективності залишених і призначених до вирубування дерев і кущів за фізіономічними ознаками у складі майбутніх композицій. У такий спосіб можна істотно покращити склад і стан деревних насаджень у парках Буковини.