ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОЦЕСУ УКОРІНЕННЯ ТА РОСТУ СОРТІВ ТОПОЛІ У ЛІСОРОСЛИННИХ УМОВАХ ВІННИЧЧИНИ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ НАКОПИЧУВАЧА ВОЛОГИ "ТЕРАВЕТ-100" - Neyko, I. S.; Kolchanova, O. V.; Elisavenko, Yu. A.; Yurkiv, Z. M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Досліджено процес укорінення та хід росту сортів тополі за типами лісорослинних умов та типами лісу. Всього вивчено 10 сортів тополі, які мали різну продуктивність та енергію росту в умовах їх зростання (дендропарк Харківського національного аграрного університету). Оцінено вплив накопичувача вологи "Теравет-100" на ступінь укорінення та росту сортів тополі. Виявлено вищу здатність до ризогенезу живців у вологуватому чорновільховому сугруді (22 %). У варіантах, де використано "Теравет-100", найвищу приживлюваність встановлено в умовах свіжої грабової діброви. Кращим укоріненням під час використання препарату для накопичення вологи (перевищення контролю на 16-20 %) відрізнялися сорти "новоберлінська", "волосистоплода", "константа", "перспективна" в умовах свіжого груду. Найнижчим рівнем укорінення характеризувалися сорти "версія" та "слава України". Вищою енергією росту відрізнялися сорти в умовах свіжої грабової судіброви. Найвищу продуктивність за інтенсивністю росту у перший рік мали сорти "волосистоплода" та "львівська". Позитивно відреагували на внесення препарату "Теравет-100" сорти "новоберлінська", "перспективна", "волосистоплода". За результатами проведених досліджень установлено, що найперспективнішими є сорти: "львівська", "новоберлінська" та "волосистоплода". Ці сорти в умовах Вінниччини відрізнялися кращою здатністю до укорінення та вищою енергією росту.