МЕЗОФАУНА ЛІСОВОЇ ПІДСТИЛКИ СВІЖИХ СОСНОВИХ БОРІВ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ЧАСТИНИ ЖИТОМИРСЬКОГО ПОЛІССЯ - Kalynovskyy, N.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Досліджено щільність і склад спільноти безхребетних лісової підстилки у свіжих соснових борах центральної частини Житомирського Полісся в умовах Державного підприємства "Радомишльське лісомисливське господарство" (ДП "Радомишльське ЛМГ"). Серед мікроартропод усіх досліджених ділянок лісу домінували кліщі орибатиди, простигмати та ногохвістки. З віком лісу в підстилці спостережено такі тенденції: загальна абсолютна щільність безхребетних та співвідношення кліщів до ногохвісток зростали; відносна щільність кліщів мезостигмат та астигмат зростала, а ногохвісток зменшувалася. Статистично достовірними ці зміни були у середньовікових та стиглих лісах відносно зрубів. За видовим багатством, індексами біорізноманіття Шенона та Сімпсона, а також індексом подібності Марчевського і Стейнхауса, підстилки молодняків, середньовікових і стиглих лісів були схожими, підстилка зрубів відрізнялася від такої молодняків і старших лісів, а незімкнутих лісових культур – займала проміжне становище.