ПРОГРАМНИЙ СЕРВІС ДЛЯ ОПОВІЩЕННЯ ПРО ЗАГРОЗИ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ЛЮДИНИ - Shevchuk, R. P.; Kliuiko, A. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Сьогодні нагально постало питання забезпечення безпеки життєдіяльності людини в разі виникнення різного типу загроз та надзвичайних ситуацій. Одним із ефективних рішень цього питання є використання систем оповіщення на базі персональних мобільних пристроїв. Проаналізовано низку мобільних застосунків для оповіщення та реагування на загрози безпеці життєдіяльності людини та виділено їх недоліки, що дало змогу сформувати вимоги до контекстно залежного програмного сервісу для оповіщення про загрози безпеки життєдіяльності людини та розробити його структуру. Відповідно до функціональних вимог та розробленої структури запропоновано сценарії та базові алгоритми функціонування програмного сервісу. Програмний сервіс реалізовано із використанням середовища розробки Android Studio, Google Maps API, бібліотек Retrofit 2 та OkHttp. Конкурентною перевагою розробленого сервісу є можливість оповіщення користувачів персональних мобільних пристроїв у реальному часі про можливі загрози чи надзвичайні ситуації, пов'язані із безпекою їх життєдіяльності. Унікальною функцію сервісу є передача звукових та відео/фотоданих із сенсорів пристрою у хмарне сховище в реальному часі, після натискання тривожної кнопки. На серверній частині програмного сервісу відображається місцезнаходження користувача мобільного пристрою на цифровій карті місцевості та реалізована функція побудови маршруту до нього.