СТРУКТУРА БІОМАСИ ВІЛЬХОВИХ НАСАДЖЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО ПОЛІССЯ - Bilous, A. M.; Kotlyarevska, U. M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Досліджено структуру біомаси вільхових насаджень Українського Полісся, зокрема структуру фітомаси та мортмаси насаджень вільхи у молодому та стиглому віці. Встановлено, що у структурі фітомаси вільхового молодняку переважала фітомаса стовбура у корі – 72,7 % (74 т∙га-1). Виявлено, що фітомаса стовбурів у корі стиглого вільхового насадження становила 158 т∙га-1, а загальна фітомаса стиглого вільхового насадження – 246 т∙га-1 рослинної органічної речовини. Встановлено, що у структурі мортмаси молодняку вільхи клейкої переважала мортмаса підстилки – 51,7 % (13,5 т∙га-1) та мортмаса сухостою – 14,6 %(3,8 т∙га-1). Зазначено, що у структурі мортмаси дослідного 58-річного вільхового насадження також переважала мортмаса підстилки – 39,5 %(27 т∙га-1). Виявлено, що мортмаса сухостійних дерев стиглого вільхового насадження становила 21 т∙га-1 абсолютно сухої речовини, в якій найбільшу частку становили дерева І класу деструкції – 83 %. Встановлено, що у структурі мортмаси деревної ламані стиглого насадження найбільшу частку становила деревна ламань ІІІ класу деструкції – 2,2 т∙га-1 (68 %), а загальна мортмаса пнів 58-річного вільхового насадження становила 0,14 т∙га-1, майже всі пні належали до ІІІ і ІV класів деструкції (89 %). Зазначено, що рослинна біомаса молодого насадження вільхи клейкої представлена 127 т·га-1 органічної речовини, а у структурі біомаси вільхового молодняку 79,5 % припадало на фітомасу і 20,5 % – на мортмасу. Біомаса стиглого вільхового насадження представлена 315 т·га-1 рослинної органічної речовини. Встановлено, що у структурі загальної біомаси вільхових насаджень Українського Полісся частка надземної фітомаси деревостану зменшувалася від 65,1 % у молодняку до 57,2 % у стиглому насадженні, частка фітомаси підліску змінювалася від 0,2 % до 5,1 %, частка опаду грубих гілок зменшувалася від 3,0 % до 0,9 %, частка мортмаси підстилки зменшувалася від 10,6 % до 8,6 %. Виявлено, що у структурі рослинної біомаси вільхових лісів Українського Полісся загальна мортмаса становила 20,5 % в молодняку та 21,8 % у стиглому насадженні.