КОТЕЛЬНЯ НА ОСНОВІ УДОСКОНАЛЕНОЇ ПАЛИВНІ ПІДВИЩЕНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ - Yalechko, V. I.; Matiko, F. D.; Hnatyshyn, Yа. M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Для забезпечення технологічності виготовлення обладнання котельні, скорочення обсягу монтажних робіт, підвищення рівня ремонтопридатності і зручності обслуговування, а також ефективності, обладнання котельні запропоновано згрупувати в модулі на основі котлів невеликої потужності. Враховуючи технічні особливості відомих технологій спалювання палива, можна стверджувати, що для котлів невеликої потужності оптимальним рішенням є спалювання локальних твердих видів палива – біомаси. Виконано розрахунок економічності заміщення деревним паливом природного газу для котлів потужністю 1-2 МВт (найпоширеніші котли для енергозабезпечення комунально-побутових та промислових підприємств). Для оцінювання енергетичної цінності деревини та її відходів досліджено теплотехнічні та кінетичні параметри групи порід, які широко використовують як паливо для спалювання у твердопаливних котлах, та удосконалено математичну модель спалювання подрібненої деревної біомаси. На основі результатів проведених досліджень розроблено конструкцію паливні для забезпечення максимального ККД під час спалювання подрібненої деревної біомаси. Застосування удосконаленої конструкції паливні, а також модульного принципу побудови, дають змогу побудувати ефективну котельню на основі спалювання подрібненої деревної біомаси.