РОЛЬ СОНЯЧНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ У ПРИРОДІ ТА ВИКОРИСТАННЯ ЙОГО У ВИРОБНИЦТВАХ ЛІСОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ - Gavenko, S. F.; Derekh, O. I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
За даними комплексного термогравіметричного та диференційного термічного аналізів проведено порівняння теплоакумуляційних властивостей сумішей солей-кристалогідратів, визначено теплові ефекти процесів, які супроводжують зворотну реакцію, що відбувається під час акумулювання сонячної енергії в геліотермічних колекторах. Останні мають високу практичну цінність для застосування в лісопромисловому комплексі. Показано фізичні властивості закордонних аналогів теплоносіїв. Проаналізовано фізичні властивості солей для використання в геліосушарках, наведено рівняння для визначення площі піків ендотермічного ефекту, а також проведено порівняння для вибору найактуальнішого компонента для включення у систему сонячних сушильних камер. Зразки аналізували в умовах зростання температури, тобто реалізовувалися зворотні процеси, які відбуваються в теплоакумулятивних пристроях. Показано залежності коливань температури зовнішнього атмосферного повітря від години дня. Наведено переваги використання пасивних сонячних систем у виробництвах лісопромислового комплексу, і проаналізовано можливості впровадження на виробництвах. За результатами власних досліджень, а також інших вчених, визначено, від чого залежить приріст фітомаси. Зазначено варіанти визначення густини сонячного випромінювання (прямого і розсіяного). Показано принципову схему геліосушарки, яку розроблено в НЛТУ України.