ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ КОРЕНЕВОЇ СИСТЕМИ SORBUS TORMINALIS (L.) CRANTZ У ЛІСОВИХ НАСАДЖЕННЯХ ПРИРОДНОГО ПОХОДЖЕННЯ ПІВДЕННО-ПОДІЛЬСЬКОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Shpak, N. P.; Shlapak, V. P.; Leontyak, G. P. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Методом розкопування досліджено особливості будови кореневої системи береки лікарської різних вікових категорій та умови місцезростання в насадженнях природного насіннєвого походження ДП "Чечельницьке лісове господарство" Вінницької обл. Виявлено, що у береки лікарської потужна горизонтальна коренева система, яка далеко поширюється від пагона, характеризується значною кількістю якірного коріння, що надає породі високої вітростійкості. Її коренева система пластична, у разі пошкодження або зміни едафічних умов легко регенерується, поява сильних бокових горизонтальних або косовертикальних коренів у різних ґрунтових умовах забезпечує її пристосування у мішаних листяних лісах. Встановлено специфічну особливість кореневої системи береки в різних ґрунтових умовах: а) корені проникають у ґрунтові горизонти на глибину 57 см, але найбільше їх у верхньому 10-15-сантиметровому шарі ґрунту; б) на схилах у дерев відсутні стрижневі корені, формується потужна коренева система горизонтальних коренів у трьох напрямках; в) у порослевих особин горизонтальні корені 2-3 м розміщуються на глибині 5-8 см від кореневої шийки, займають положення поверх материнського коріння. Виявлено закономірності, що у проростків береки лікарської формується стрижневий корінь, але його положення різне: вертикальне, горизонтальне, косовертикальне, що підтверджує відмінності у формуванні кореневої системи в насадженнях природного походження.