ТЕХНОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ ВІДХОДІВ ПОЛІЕТИЛЕНУ НИЗЬКОЇ ГУСТИНИ ГРИБОВИЦЬКОГО СМІТТЄЗВАЛИЩА ТА МОЖЛИВІСТЬ ЇХ ПОВТОРНОГО ПЕРЕРОБЛЕННЯ - Tarnavskyi, A. B.; Khromyak, U. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Одним із основних методів зменшення обсягу полімерних відходів і охорони навколишнього природного середовища є вторинне перероблення пластмас. Наведено результати досліджень основних експлуатаційних та технологічних показників товарного поліетилену низької густини та його відходів з території Грибовицького сміттєзвалища. Встановлено, що поліетиленові відходи мають більшу текучість, проте нижчі фізико-механічні та теплотехнічні показники, ніж товарний поліетилен. Це можна пояснити зменшенням молекулярної маси полімерного ланцюга внаслідок перебігу окислювальної деструкції. Зазначені явища також підтверджуються даними ІЧ-спектроскопії досліджуваних зразків. У ІЧ-спектрах поліетиленових відходів виявлено додаткові смуги з частотою поглинання в межах 1900 та 1740 см-1, що свідчить про наявність аморфних зон. Поряд з цим, зменшення кристалічності відходів, порівняно з товарним поліетиленом, призводить до зростання усіх сорбційних показників досліджуваних матеріалів, які містять домішки відходів. Можна рекомендувати переробляти відходи поліетилену низької густини Грибовицького сміттєзвалища з товарним поліетиленом у частці до 20 % мас. Проте під час перероблення поліетилену з домішками його відходів бажано температуру перероблення матеріалу по зонах матеріального циліндра литтєвої машини зменшувати на 15-25 °С порівняно з рекомендованими значеннями для переробляння товарного поліетилену.