РОТАЦІЙНИЙ КОНЦЕНТРАТОМІР ПАПЕРОВОЇ ПУЛЬПИ З ВИМІРЮВАННЯМ ДЛЯ ДВОХ ШВИДКОСТЕЙ ЗСУВУ - Romaniuk, O. M.; Kril, В. A.; Kril, O. V.; Krykh, H. B. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
У сучасних розвинених країнах паперова промисловість посідає третє місце після металургії та хімічної промисловості за обсягами капіталовкладень та за споживанням енергії. Запропоновано спосіб проведення вимірювання концентрації паперової пульпи за допомогою ротаційного віскозиметра, який дає змогу визначити коефіцієнт консистенції рідини K та індекс течії n у степеневому законі Оствальда – де Веле. Спосіб дає змогу усунути вплив моментів сил, які діють на вісь чутливого елемента, а саме моменту сил тертя в ущільненні осі чутливого елемента, моментів сил тертя у підшипниках цієї осі, та моменту сил, який діє на чутливий елемент, і виникає під дією потоку паперової маси в трубопроводі з несиметричним профілем швидкостей течії в околі чутливого елемента концентратоміра на результати вимірювань концентрації паперової маси. Для цього у запропонованому способі проводять вимірювання моменту сили, що діє на чутливий елемент з наближенням до вибраних для вимірювання частот обертання чутливого елемента з боку нижчих частот та з боку вищих частот, а також за різних напрямів обертання. Отримані значення моменту сили усереднюють. Вимірювання проводять на двох наперед заданих частотах обертання осі чутливого елемента, та за його обертання у прямому та зворотному напрямках. Частоту обертання чутливого елемента програмовано змінюють за допомогою частотного перетворювача.