АНАЛІЗ ЧИСЕЛЬНОСТІ РАТИЧНИХ ВИДІВ У МИСЛИВСЬКИХ УГІДДЯХ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Pokhaliuk, O. М. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Досліджено стан популяцій семи видів ратичних у мисливських угіддях Волинської обл. Популяція сарни європейської нараховує 7,5 тис. голів, що становить 88,2 % від оптимальної. З 1984 по 2015 рр. в угіддях області добуто 6723 особин, середньорічне добування – 220±20 голів. З 1966 по 2017 рр. чисельність дикої свині змінювалася від 1,29 тис. (1966 р.) до 4,2 тис. голів (1980 р.). Чисельність становить близько 3 тис. голів і перевищує оптимальну на 20 %. З 1989 по 2015 рр. мисливці Волині добули 4351 дику свиню. Поголів'я оленя лісового є незначним і становить понад 300 особин. У 1965 р. у Волинську обл. завезли зубра з Біловезької Пущі (Білорусь). Вид успішно акліматизувався, поголів'я збільшувалось і в 90-х роках ХХ ст. досягло максимальної чисельності – понад 200 голів. З 1992 р. зареєстровано зменшення субпопуляції і в 2016 р. обліковано 12 голів. У 1961 р. оленя плямистого вперше завезено у Волинську обл. З 1992 по 2017 рр. середньорічна чисельність становила 372,9±36,2 особин, за аналізований період в угіддях області добуто 230 голів, середньорічне добування становило 10 особин. Лось найбільшої чисельності (понад 1,7 тис. голів) досягнув наприкінці ХХ ст. Сучасна чисельність становить близько 500 голів. З 1984 по 2007 р. в угіддях області добуто 1178 лосів. У 2016 р. лань завезено на Волинь та утримується у мисливських угіддях ТзОВ "Веста М".