МАКРОСКОПІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ХВИЛЯСТО-ЗАВИЛЬКУВАТОЇ ДЕРЕВИНИ ЯЛИЦІ БІЛОЇ - Maksymchuk, R. T.; Sopushynskyy, I. M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Досліджено показники макроструктури прямоволокнистої та хвилясто-завилькуватої стовбурової деревини ялиці білої в лісорослинних умовах Буковинських Карпат. Визначено відмінність середніх, мінімальних та максимальних значень ширини річного кільця, ширини ранньої та пізньої зон деревини ялиці білої із хвилясто-завилькуватою та прямоволокнистою структурою деревини. Встановлено, що збільшення середньої ширини річних кілець ялиці білої із хвилясто-завилькуватою деревиною становить 14,7-31,4 %, середньої ширини пізньої деревини – 17,7-24,9 % та середньої ширини ранньої деревини – 13,2-34,0 %, порівняно з прямоволокнистою структурою деревини. Найбільші значення пізньої деревини в річному кільці характерні для особин із хвилясто-завилькуватою та прямоволокнистою текстурою деревини у середньовіковому діапазоні 40-60 років. Виявлено залежності між показниками макроструктури та віковим діапазонам 1-80 років в напрямі від кори до серцевини, які описуються рівняннями другого порядку. Встановлено, що річні прирости в напрямі від серцевини до кори зменшуються поступово для прямоволокнистої деревини, а для хвилясто-завилькуватої деревини змінюються неоднаково і є ознакою аномальності у діяльності камбію.