ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СПАЛЮВАННЯ ОРГАНІЧНОГО ПАЛИВА В КОМБІНОВАНИХ ПАРОГАЗОВИХ ЕНЕРГЕТИЧНИХ УСТАНОВКАХ - Kulyk, М. P.; Kravets, Т. Yu. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Проаналізовано сучасний стан теплової енергетики України, яка через значну зношеність технологічного обладнання та величезні викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря, а також нестачу маневрових потужностей, перебуває у критичному стані. Основними шкідливими речовинами, які об'єкти теплової енергетики викидають в атмосферне повітря, є тверді частинки (зола), оксиди сірки, оксиди вуглецю та азоту. Показано, що джерелом утворення деяких з них є атмосферний азот, реакція утворення оксидів якого є ендотермічною, що крім всього знижує температуру продуктів згоряння та впливає на ефективність традиційного процесу парової генерації електричної енергії. Виявлено, що в енергетиці України широко не використовується газовий цикл генерації електричної енергії. В Україні запропоновано схеми комбінованих парогазотурбінних енергетичних установок, газова частина яких може працювати на продуктах газифікації низькоякісного кам'яного вугілля. Для підвищення ефективного спалювання запропоновано подавати на спалювання органічного палива атмосферне повітря, збагачене киснем, для чого рекомендовано використовувати мембранні технології. Для енергоблоку 200 МВт з котлом ТП-100 під час спалювання вугілля марки Г Львівсько-Волинського басейну проведено розрахунки необхідного вугільного пилу, необхідної кількості атмосферного повітря для його спалювання та об'єму димових газів. Зі збільшенням кисню до 40 % – у повітрі, яке подається на спалювання, об'єм димових газів може зменшитися на величину до 20 % відн.