ЧИСЛОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ОКРЕМИХ ЕЛЕМЕНТІВ АСПІРАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ НА ЇЇ ЕКСПЛУАТАЦІЙНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ - Dadak, Yu. R.; Lyashenyk, A. V.; Tysovskiy, L. O. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
На основі створених авторами та описаних раніше математичних моделей і підходів до вивчення впливу окремих елементів циклона на його аеродинамічні характеристики, досліджено вплив геометричних параметрів конфузора на аеродинаміку потоку в трубопроводі аспіраційної системи та значення втрат тиску. Дослідження проведено шляхом моделювання процесів руху повітряних потоків у трубопроводі аспіраційної системи за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення в середовищі MathCad та Flowvision. Актуальність досліджень підтверджується широким запровадженням аспіраційних систем у деревообробній галузі, що зумовлено вимогами щодо покращення умов праці на виробництвах. Одночасно експлуатація систем аспірації невіддільно пов'язана з високими затратами електроенергії, необхідної для забезпечення ефективних режимів їх роботи. Саме тому для підвищення ефективності та зниження енергозатрат на їх експлуатацію потрібно шукати підходи для зменшення втрат тиску, які виникають у повітропроводі під час руху суміші повітря та транспортованого матеріалу. Для вирішення цієї задачі потрібно дослідити окремі елементи аспіраційних систем та визначити розподіл полів тисків та швидкостей руху повітряного потоку, що зумовлені їх параметрами та конструктивними особливостями. Результати таких досліджень дадуть змогу запропонувати ефективні технічні рішення для вдосконалення наявних конструкцій аспіраційних систем, а також раціональні технічні рішення на етапі їх проектування.