ПИТОМИЙ ПОТІК СО2 З ПОВЕРХНІ ТЕХНОЗЕМІВ ЯК КРИТЕРІЙ ЕФЕКТИВНОСТІ СПОСОБІВ ФІТОМЕЛІОРАЦІЇ - Hamkalo, Z. G.; Kopiy, M. L. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Встановлено сезонну залежність питомого потоку СО2 з поверхні техноземів на місці підземної виплавки сірки родовища "Язівське" від варіантів фітомеліорації. У зимовий період (08.12) емісія СО2 була найменшою (50,2-267,6 мг СО2·м-2·год-1), що зумовлено низькими температурами ґрунту і відповідно слабкою біотичною активністю едафотопу, і коливалася, залежно від варіанта фітомеліорації, більше ніж у 5 разів. Навесні (23.05) питомий потік СО2 з поверхні техноземів збільшився, порівняно з зимовим, в 1,5-12,1 раза. Найбільше посилення емісії СО2 спостерігали на варіанті, розташованому поза межами підземної виплавки сірки, а мінімальне – під штучно створеним сосновим насадженням. Влітку (16.08) емісія СО2 з поверхні техноземів збільшилася, порівняно з весняним періодом, у 1,1-3,0 раза, причому максимальне зростання характерне для варіанта під підростом берези разом із сосною – 2134,3 мг СО2·м-2·год-1. Характеру сезонних змін питомого потоку СО2 з поверхні техноземів властивий ефект "амплітудної модуляції", коли зміна температури середовища зумовлює адекватний характер посилення (послаблення) процесу емісії діоксиду карбону, а його інтенсивність регулюється якістю субстрату (С: N) та фізичними і фізико-хімічними умовами едафотопу (рН, дисперсністю твердої фази), які залежать від структурно-функціональної організації системи ґрунт-рослина.