РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ТОЧНОСТІ RTN МЕТОДУ GNSS ВИМІРІВ ЄДИНИМ (ВИХІДНИМ) БАЗОВИМ РІШЕННЯМ ТА МОЖЛИВОСТІ ЙОГО ВИКОРИСТАННЯ ДЛЯ РОЗМІЧУВАЛЬНИХ РОБІТ ПРИ БУДІВНИЦТВІ - Burak, K. O.; Lysko, B. O. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
За результатами виконаних досліджень встановлено експериментально середню квадратичну похибку виміру відстаней mвід і кутів mкут за допомогою RTN (Real Time Network) методу: mкут = 2,08±0,95 та mвід = 2,52±0,01 мм відповідно. Визначено загальну похибку розмічувальних робіт двочастотним GPS приймачем цим методом mp = 3,74 мм. Виключно експериментальне визначення зумовлене відсутністю в доступних нам літературних джерелах та навіть у технічному описі ліцензованого програмного забезпечення центру опрацювання результатів спостережень RTN мереж, хоча б алгоритмів використовуваного математичного апарату. Для мінімізації випадкових похибок та збільшення достовірності отриманих результатів дослід виконано на закладеному базисі, який дозволяє примусове центрування приладів. Особливістю цього базису є те, що він знаходиться в безпосередній близькості від перманентної станції (10 км). Цей фактор практично компенсує систематичні складові похибок у результатах відносних вимірів. Проаналізувавши дані, отримані із вимірів на еталонному базисі при 1, 5, 10… 95, 100 усередненнях, встановлено, що оптимальний діапазон становить 25-45 усереднень для GPS приймача.