ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНОГЕНЕЗУ ГЕНЕРАТИВНИХ ПАГОНІВ У БРУНЬКАХ ВІДНОВЛЕННЯ ПІВНІЧНОАМЕРИКАНСЬКИХ ДЕРЕВНИХ ІНТРОДУЦЕНТІВ В УМОВАХ БУКОВИНИ - Litvinenko, S.G. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Наведено результати досліджень ІІІ-V етапів органотворчих процесів, що відбуваються у квіткових та змішаних бруньках 30 видів північноамериканських деревних інтродуцентів, які культивуються в дендрарію ботанічного саду Чернівецького національного університету. З'ясовано, що у 7 видів перехід конуса наростання до формування генеративної сфери (ІІІ етап) та формування органів зачаткової квітки (V етап) відбувається навесні в рік цвітіння. У 10 видів ІІІ етап органогенезу відбувається у першій половині літа, у період зав'язування та розвитку плодів, а у 13 видів – у другій половині літа у рік, що передує цвітінню. Виявлено зв'язок між етапами органогенезу і фенофазами розвитку рослин, що дає змогу встановити індикаторні для кожного виду фенологічні фази.