Вплив радіаційного опромінення на архітектоніку надземної частини дуба черещатого Quercus robur L. - Kornienko, V.O.; Netsvetov, M.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Досліджено віддалені ефекти впливу радіації на архітектоніку надземної частини дуба черещатого (Quercus robur L.). Проведено облік дерев, що вижили, дослідної і контрольної груп, описано загальну морфологію рослин та її порушення через 45 років після опромінення. Розміри дослідних дерев достовірно менші від контрольних (р<0,05): діаметр стовбура опромінених рослин менший, ніж контрольних dосн на 5±1 см, і dbh на 8±1 см. Внаслідок різних порушень стовбура, як пострадіаційного ефекту, його довжина в середньому більша, ніж висота на 8±7 % (max – 22 %). У дослідної групи кут нахилу стовбура знаходиться у діапазоні від 33° до 54-56°. Частота трапляння порушень морфології стовбурів у опромінених дерев: зигзагоподібних – 10/34 (29 %), роздвоєних – 15/34 (44 %).