ДОСЛІДЖЕННЯ РЕЖИМІВ НАГРІВАННЯ ПРОВІДНИКІВ БОРТОВИХ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖ АВТОТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ СТРУМАМИ КОРОТКОГО ЗАМИКАННЯ - Gavrilyuk, A.F.; Gydum, V.I.; Nazarovets, О.B. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено основні фактори, що впливають на виникнення пожеж на автомобілях через короткі замикання у бортовій електромережі. Експериментальним шляхом встановлено величину внутрішнього опору акумуляторної батареї. Досліджено величини струмів КЗ, які можуть виникати у бортових електромережах із врахуванням перехідних опорів контактів, конструктивних особливостей провідників, внутрішнього опору акумуляторної батареї та опору в місці КЗ. Шляхом чисельного експерименту змодельовано температури нагрівання ізольованих провідників за дії струмів КЗ. Встановлено часові межі настання усталеного температурного режиму, а також час досягнення температури самозаймання ізоляційного матеріалу провідників марок ПВ з різними площами поперечного перерізу за дії струмів КЗ. Результати експериментів наведено у вигляді графічних залежностей.