ЕКОЛОГІЧНІ РИЗИКИ ПІД ЧАС БУРІННЯ ТА ОСВОЄННЯ СВЕРДЛОВИН - Khomyn, V.R. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Забруднення довкілля нафтогазопромислових районів відбувається внаслідок природних і техногенних процесів. У більшості випадків природна складова забруднення незначна, а техногенна є переважаючою і визначальною. Обґрунтовано, що забруднення виникають у разі неякісної проводки свердловин та після їхньої ліквідації, а також під час випробовування та дослідження свердловин із застосуванням методів інтенсифікації припливів тощо.Встановлено потенційні негативні фактори впливу на геологічне середовище під час пошуку та видобування вуглеводневого газу в Україні, і в Карпатському регіоні зокрема. Доведено, що з погляду екологічної безпеки геологічного середовища, одними з найнебезпечніших негативних наслідків процесів буріння та освоєння свердловин є можливе забруднення атмосферного приземного повітря, водоносних горизонтів та підвищення сейсмічної активності району робіт разом з деформаціями масиву гірських порід та денної поверхні.