ДИНАМІКА ОСНОВНИХ ТАКСАЦІЙНИХ ПОКАЗНИКІВ МОДАЛЬНИХ БУКОВИХ ДЕРЕВОСТАНІВ РІЗНИХ ЕКСПОЗИЦІЙНО-ОРОГРАФІЧНИХ ГРУП УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ - Hrynyk, H.H. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Розроблені моделі росту у висоту та за діаметром, моделі динаміки відносної та абсолютної повнот деревостанів і загальних запасів для модальних букових гірських деревостанів різних класів бонітету адекватно описують особливості росту в межах виділених експозиційно-орографічних груп (ЕОГ) та у типах лісорослинних умов (ТЛУ) С2-С3 і D2-D3. Коефіцієнти рівнянь регресії визначено із відповідною точністю.Для букових деревостанів максимальними значеннями середньої висоти деревостанів характеризуються деревостани Іа класу бонітету обох груп типів лісорослинних умов (ТЛУ) І та ІІ ЕОГ. Особливості динаміки відносної повноти є аналогічними – максимальні значення показника відзначено так само для деревостанів Іа класу бонітету. Максимальні значення решти таксаційних показників досліджуваних деревостанів у ТЛУ С2-С3 та у ТЛУ D2-D3 та І і ІІ ЕОГ так само відзначено у деревостанах Іа класу бонітету.