ДЕКОРАТИВНІ ДРІБНОПЛІДНІ ЯБЛУНІ (MALUS MILL.) У ГЕНОФОНДІ НБС ІМ. М.М. ГРИШКА НАН УКРАЇНИ - Goncharovska, I.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Наведено історію походження яблунь-кребів і введення їх в культуру. Описано Crabapples колекційного фонду дрібноплідних декоративних яблунь з детальною характеристикою біометричних показників їх морфологічних ознак.Декоративні дрібноплідні яблуні здавна широко використовують в озелененні Китаю та Японії. В Україні декоративні яблуні у зеленому будівництві використовують недостатньо, водночас у колекціях ботанічних садів деяких озеленювальних установ і у садових центрах є надзвичайно цікаві сорти видів яблунь, різних за морфологічними ознаками, забарвленням вегетативних і генеративних органів, габітусом крони. Найпершою яблунею, яку стали використовувати з декоративною метою, була яблуня сибірська або ягідна.Показано їх значення для декоративних садів і перспективи використання.